Förlossningsskador

I början av veckan tog de upp förlossningsskador hos Malou efter 10, ett väldigt viktigt ämne det är ingen som skall läggas locket på och tystads ner, utan istället lyftas fram så att man både kan förebygga och hjälpa kvinnor som blir skadade under och efter förlossningen. För är det inget man tar upp utan bara är tyst om så blir det ju ännu svårare att dessa kvinnor får hjälp och att utveckligen går framåt.

Det tänkte jag på vid min förra graviditet är vad många besök man gör för att kolla så allt är bra med mamman och bebis när man är gravid, det tas blodprover kollar vikt, mammans blodtryck bebisens hjärtljud mm. Men så fort att bebisen har tittat ut så läggs allt fokus på att bebisen mår bra, det skall vägas varje vecka de är hembesök och en masa kontroller och det tycker jag är superbra. Klart man vill att sitt barn skall må bra och att se att allt funkar. Mamman har nyligen fått det finaste man kan få och att hon har ont det är ”normalt” det skall kännas att man fått barn. Men det är så himla viktigt att man som nybliven mamma också får stöd och får gå på kontroller för att se att allt är bra efter förlossningen, man gör en undersökning efter ca 8 veckor efter förlossningen men det är för länge tycker jag. Hade man kollat upp nyblivna mammor tidigare hade de fått hjälp snabbare och då hade kanske skadorna minskat. Än att gå med bekymmer länge då kan det vara svårare att få kroppen bra igen.

Undra hur det hade sett ut om det var männen som födde barn då tror jag det hade varit helt annorlunda vad tror du?

img_6019.jpg

 

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Förlossningsskador

  1. Nu har jag också hittat till din blogg, verkligen roligt att få läsa och ta del av allt. Superbra att ta upp förlossningsskador. Jag håller med om att det är otroligt bortglömt och kanske inte den bästa eftervården heller. Jag själv fick förlossningsskador och vården visste knappt vart dem skulle skicka mig efteråt. Jag kände mig så otroligt vilsen och bortglömd. Vid en nästa förlossning är jag faktiskt rädd att hamna i samma sits igen. Allt resulterade i en förlossnings depression och jag är säker på att jag hade kunnat ta mig ur den tidigare om jag hamnat rätt från början. Precis som du skriver hur ont ska man ha egentligen efteråt? Man har ingen aning. Som sagt toppen att du tar upp ämnet. Kram Ullis mamma till Wille.

    • Vad kul att du hittat hit. Ja hade man haft bättre efterkontroll för mamman hade man kunnat bli bättre snabbare och även det hade blivit färre som drabbats av förlossningsdepression. Eftersom det föds barn varje dag så tycker man att det hade kunnat vara bättre vård och hjälp om man får förlossningsskador.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>